Door dierenarts Tamara de Ruijter

Ik heb een guilty pleasure, van die heerlijk zachte chocolate chip koeken van de bakker, met van die harde karamel en chocolade stukjes erin. Samen met een groot kop thee, onder een dekentje op de bank Blacklist kijken. Ik vind het heerlijk. Dus zo nu en dan laat ik mezelf verleiden en haal ik er één bij de bakker.
Ik had me er al de hele dag op verheugd, maar bij de eerste hap was het mis. De karamel bleek iets te hard voor mijn al overjaarde vulling! En dat natuurlijk op vrijdagavond……

Met een hele doos paracetamol, een paar diclofenac, veel soep en andere vloeibare voedingstoffen het weekend doorgekomen en maandag de tandarts gebeld. Jeetje, wat was ik blij dat ik meteen kon komen.

Ook honden en katten hebben kiespijn. Bij de jaarlijkse controle, die veelal gepaard gaat met een vaccinatie, zien we vaak problemen met het gebit. Tandsteen, gepaard gaande met ontstoken tandvlees, soms zelfs al loszittende tanden of kiezen. Wat moet dat pijn doen! Het lastige is dat dieren hun pijn veel beter dragen dan wij mensen. Wij hebben al moeite met eten bij 1 kies, die pijn doet. Zij eten vaak gewoon nog als hun hele bek al ontstoken is. Eigenaren ruiken vaak wel dat hun dier uit de bek stinkt, maar leggen dan niet de link met ontstoken tandvlees en tandsteen. Pas als ze slechter gaan eten of zelfs stoppen met eten wordt het probleem gevonden.

Februari is “Maand van het Gebit”, zoals bij veel dierenartsen in het hele land. Wij nodigen jullie dan ook uit voor een gratis gebitscontrole en aansluitend advies bij één van onze assistentes.

.