Door dierenarts Tamara de Ruijter

Ieder van ons beleeft de wintertijd anders. Laatste zei één van onze assistentes een tikkeltje weemoedig: “Ik zou graag een flink pak sneeuw hebben, dan hebben we weer eens een dagje ongeregeld!” Een ander krijgt al de zenuwen van het idee om glibberend naar de praktijk te rijden. Wat gaat het deze winter worden? Schaatsen op de ijsbaan of een mooi pak sneeuw met volop pret voor de kinderen?

Huisdieren beleven de winterdag ook heel persoonlijk. Mijn eigen 2 katten hebben helemaal niks met kou, sneeuw of ijs. Ze zijn dan maar heel even buiten en zijn bijna de hele dag in hun mandje op de vensterbank boven de kachel te vinden. En dat laatste is dus precies de reden dat ik nog steeds netjes iedere maand die vlooienpipet toedien, tot grote ergernis van beide. Bij mij in huis is het namelijk gewoon lekker 20 graden, dus eitjes van de vlo, die ze buiten oplopen van een andere kat, ontwikkelen zich gewoon nog steeds in dat lekkere warme mandje op de vensterbank.

Honden vinden het meestal fantastisch wanneer er sneeuw ligt. Ze zijn dan een beetje net als wij, ze rollen in de sneeuw, doen mee met een sneeuwballen gevecht. Ze kunnen uren met ons buiten zijn en spelen. Maar daar zit wel een andere kant aan. Teveel sneeuw eten geeft braken en diarree. Sneeuw plakt, wat ook moet voor die perfecte sneeuwbal, maar het plakt dus ook in het haar tussen de tenen van hun pootjes. Sneeuw wordt ijs en dat geeft heel veel irritatie van de huid. Wat daar ook irriteert, is het zout wat we strooien. Daarnaast wassen honden en katten hun pootjes en krijgen dit zout binnen. Teveel zout kan leiden tot een serieuze vergiftiging, dus maak de pootjes schoon met een vochtige doek en droog ze af.

Ik hoop dat het een mooie winter wordt, met veel sneeuw en ijs plezier.