Vuurwerkangst
Het laatste kwartaal van 2023 is ingegaan. We willen het onderwerp “Vuurwerkangst” bij u onder de aandacht brengen. Omdat we zien dat veel honden en katten ieder jaar extreem veel last hebben van het afsteken van vuurwerk rondom Oud & Nieuw.
Heeft uw huisdier last van vuurwerkangst? Wat kunt u doen? Hoe voorkom je vuurwerkangst?
Heeft uw huisdier last van vuurwerkangst?
Het is ontzettend naar om je hond of kat extreme angst te zien hebben wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.
Wat u kunt doen is proberen het probleem te vermijden:
– Ga, indien mogelijk, met uw huisdier naar een vuurwerkvrije locatie.
– Breng uw huisdier naar een pension waar hij/zij het prettig vindt en waar geen vuurwerk wordt afgestoken.
Het mooiste is om uw huisdier te trainen tegen vuurwerkangst. Dit is het beste om te doen eerder in het jaar. Hoe u dit kunt aanpakken? Klik hier voor geluidstraining vuurwerkangst.
Wanneer training niet werkt
Wanneer dit niet werkt voor uw huisdier zijn er ook verschillende verdampers en medicijnen beschikbaar. Het is erg belangrijk om op tijd met deze middelen te beginnen, zodat deze in kunnen werken.
Daarnaast zijn er ook speciale shirts (Thundershirt) verkrijgbaar die stress verminderen, door inbakeren.
Voor alle middelen geldt: Voorkom problemen, begin op tijd!
Het is daarom raadzaam om u op tijd te laten adviseren over het behandelen van vuurwerkangst.
Moet uw dier toch blootgesteld worden aan vuurwerk:
– Sommige dieren hebben, ondanks training tegen vuurwerkangst, angstremmende medicijnen nodig.
Begin op tijd met de medicatie.
– Wanneer er in uw omgeving vuurwerk wordt afgestoken, blijf dan thuis of zorg dat er een andere volwassene aanwezig is. Laat angstige dieren nooit alleen!
– Laat uw hond op tijd uit op oudejaarsavond. Laat uw hond aangelijnd uit, zodat hij/zij niet weg kan rennen als hij/zij ergens van schrikt.
– Doe alle ramen en deuren dicht. Sluit gordijnen/jaloezieën/rolluiken, deze dempen niet alleen geluiden maar ook de lichtflitsen van vuurwerk.
– Laat wat lampen branden en zet radio of televisie aan.
– Raakt uw hond in paniek beloon hem/haar dan niet door te aaien, maar houdt hem/haar stevig vast en masseer met lange/diepe handbewegingen. Let op: als uw hond echt weg wil, laat hem/haar dan los. Probeer een angstige kat niet vast te houden. Wil hij/zij op schoot zitten? Dat mag.
– U hoeft u angstige hond of kat niet te negeren. Probeer om de hond naar zijn/haar veilige plek te brengen. Praat op een normale en rustige manier tegen uw hond.
Als uw huisdier fysiek contact zoekt en er rustiger van wordt, biedt dit dan aan. Probeer het dier af te leiden, bijvoorbeeld door te spelen.
– Beloon uw hond of kat royaal als hij/zij het gewenste gedrag vertoont op moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Schrikken mag, maar uw dier moet snel herstellen.
Hoe maakt u een veilige plek voor uw dier:
– Gebruik de plek waar uw hond of kat zich verstopt als hij/zij angstig wordt of rust zoekt.
Is deze er niet? Creëer dan een plek. Kies in de woonkamer waar iedereen verblijft een hoek zo ver mogelijk bij ramen/deuren vandaan. Of kies een inpandige ruimte (bijv. badkamer) die ver van ramen/deuren verwijderd is.
Voor katten kan een verstop plek bijvoorbeeld in een kast of ergens bovenop ook werken.
– Leg het lievelingskleed/-kussen/-mand er neer, de ‘veilige haven’.
– Train uw dier, zodat hij/zij gaat begrijpen dat dit een veilige plek is, door regelmatig zichtbaar met wat lekker naar de veilige plek te gaan. Net voor uw dier de plek ingaat zegt u het woord “haven” en u beloont uw dier met het lekkers. Doe deze oefening 2-3 x per dag, gedurende 1-2 weken totdat uw dier het begrijpt. Dan kunt u als beloning een speelgoedje geven of iets anders waardoor hij/zij wat langer op de veilige plek blijft. Blijf altijd zichtbaar in de buurt zodat uw dier zal leren dat het veilig is.
– Wanneer uw huisdier onrustig wordt omdat er vuurwerk wordt afgestoken, geeft u dan rustig het commando “haven” en breng uw dier naar de veilige plek en geef iets lekkers. Wil uw dier niet naar de veilige plek? Niet dwingen, dan wordt de plek als negatief beschouwd.
– Zorg dat de veilige plek altijd bereikbaar is voor uw dier, de deur altijd open, ook als u even niet thuis bent. Laat op oudejaarsavond uw huisdier niet alleen!
Heeft u vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.