Speelt uw hond ook graag in de modder, in het water of huppelt hij of zij graag door het gras? Heerlijk zulke activiteiten! Maar ongemerkt loopt uw hond hiermee een risico.

Ziekte van Weil, wat is dat?
In het gras, water of modder kunnen bacteriën voor komen, leptospiren. Deze bacteriën veroorzaken Leptospirose, ook wel ziekte van Weil genoemd.
De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij honden. Maar ook bij andere dieren en bij mensen. Deze ziekte wordt vooral verspreid door de urine van besmette dieren, bijvoorbeeld van knaagdieren zoals muizen en ratten.  Een hond besmet zich door het drinken, het lopen door en zwemmen in besmet water. Maar ook door in contact te komen met besmet zand/modder of besmet voer.
De ziekte van Weil kan gezondheidsklachten geven:
– Koorts
– Sloomheid
– Verminderde eetlust
– Braken
– Diarree
– Nierfalen

Een hond die besmet is geraakt, kan een mens besmetten. U als hondeneigenaar loopt hierdoor dus ook risico ziek te worden.

Wat kun je doen?
Voorkomen is beter dan genezen. Hoe kunt u de kans om zelf besmet te raken, maar ook de kans dat uw hond besmet te raakt met de ziekte van Weil aanzienlijk te verminderen? Door vaccinatie!
Tegen de ziekte van Weil is een jaarlijkse vaccinatie beschikbaar en geadviseerd.

Is mijn hond gevaccineerd?
Komt uw hond jaarlijks voor check-up en vaccinatie? Dan krijgt uw hond de jaarlijkse bescherming tegen de ziekte van Weil.
Komt uw hond jaarlijks voor check-up en titerbepaling? Dan is jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil aan te raden (of wordt mogelijk al gedaan). de ziekte van Weil, ook wel Leptospirose, kan niet worden getiterd.

Heeft u vragen over deze ziekte, de bescherming van uw hond of wilt u een afspraak maken?
Neem dan gerust contact met ons op!