Wat is echografie?
Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van ultrasoon geluid. Dit geluid is niet hoorbaar. Het geluid verplaatst zich via de probe die op de huid wordt gezet, door het lichaam. De geluidsgolven weerkaatsen op zachte en hardere structuren. Hierdoor ontstaat een beeld van onder andere de interne organen. Op deze manier krijgt een dierenarts te zien hoe groot een orgaan is, wat de structuur is en of er afwijkingen zijn. Het is ook mogelijk om te zien of een dier drachtig is.

Wat kunt u verwachten?
Tijdens de echo zal de huid van uw huisdier, op de plaats waar de echo wordt gemaakt, worden geschoren en gereinigd (met alcohol). De geschoren huid wordt bedekt met echo gel. Dit is nodig voor goed contact.
Voor een buikecho moet uw huisdier op de rug of op de zij liggen. Een buikecho duurt ongeveer 30 minuten.
In geval van een echo van het hart moet uw huisdier op de zij liggen op een speciale tafel.
Ook wordt er bij de hartecho een ECG gemaakt. Deze wordt gemaakt door diervriendelijke klemmen aan te brengen op de huid. Een hartecho duurt ongeveer 45 minuten.
Tijdens en na de echo zal de echospecialist u vertellen wat er is gezien.
Deze bevindingen worden ook met uw eigen behandelend dierenarts besproken. U zult op een later moment verder worden geïnformeerd over de bevindingen en een (eventueel) behandelplan.

Komt uw huisdier voor een echo van de buik? Let dan op het volgende:
– Uw huisdier moet 12 uur nuchter zijn. Dat wil zeggen dat uw huisdier 12 uren voordat de echo gemaakt wordt niet mag eten, drinken wel.
– De echo moet gemaakt worden met een volle blaas. Daarom mag uw huisdier vanaf 4 uren voor de echo niet plassen.

Komt uw huisdier voor een echo van het hart?
U hoeft geen voorbereidingen te treffen. Tenzij uw huisdier sedatie (lichte narcose) nodig heeft of wanneer er ook een echo van de buik wordt gemaakt. In dat geval moet uw huisdier 12 uren nuchter gehouden worden. Dat wil zeggen dat uw huisdier 12 uren voordat de echo gemaakt wordt niet mag eten, water drinken mag wel.

Ervaart uw huisdier veel stress bij een bezoek aan een dierenarts? Dan is het verstandig om hier vooraf medicatie voor te geven. Neem hiervoor contact met ons op.

Echografie specialist
Om de week op woensdag is echografie specialist en dierenarts Ludovica Massimi van Echo4Dieren bij ons. U kunt voor deze dag telefonisch een afspraak maken. Ludovica Massimi maakt bij ons hartecho’s en buikecho’s.
Heeft het maken van een echografie spoed? Neem dan telefonisch contact met ons op.