Vaccineren of titeren?
Het vaccinatieschema, dat wij hanteren, is geheel gebaseerd op (algemeen) erkende vaccinatierichtlijnen voor alternerend vaccineren.
Door uitsluitend gezonde dieren (vandaar de gezondheidscontrole) op maat te vaccineren, proberen we er voor te zorgen dat het optreden van bijwerkingen een verwaarloosbaar risico is.
Voor eigenaren die, om welke reden dan ook, van ons entschema willen afwijken of anderszins problemen hebben met vaccineren, kan een titerbepaling een zinvolle aanvulling zijn op het begrip “maatwerk”.
De titerbepaling is dus bedoeld om te kijken of uw hond of kat voldoende antistoffen heeft tegen de meest voorkomende en besmettelijke ziekten en mogelijk overvaccinatie wordt voorkomen.

Hoe werkt het?
Wanneer u een titerbepaling wenst, wordt er tijdens het consult wordt een beetje bloed van uw hond of kat afgenomen. Voor de titerbepaling gebruiken wij de VacciCheck. Binnen één week ontvangt u de uitslag.

Enkele belangrijke opmerkingen:
– De titerbepaling is alleen mogelijk voor hondenziekte, parvovirus en besmettelijke hepatitis (adenovirus) bij de hond en panleukopenie (kattenziekte), niesziekte (herpes) en niesziekte (calici) bij de kat.
– Als blijkt dat na titerbepaling onvoldoende antistoffen voor één van bovengenoemde ziekten aanwezig zijn, zal, door het ontbreken van bepaalde monovaccins, alsnog een combinatievaccin ingezet moeten worden.
– Hoge en langdurige titers kunnen pas bereikt worden als eerst een goede basisvaccinatie is doorlopen.
– Jaarlijks vaccineren tegen ziekte van Weil (leptospirose) en besmettelijke hondenhoest (eventueel) blijft nodig.

Heeft u vragen over titerbepaling? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over VacciCheck kunt u hier vinden.