De vraag naar honden in  Nederland is groot. Helaas komen niet alle honden bij goede fokkers vandaan. Een deel van de hondenhandel is illegaal. In de illegale handel wordt veel geld verdiend aan honden, maar weinig rekening gehouden met de gezondheid van deze dieren.
Om beter te kunnen voorkomen dat pups te jong worden weg gehaald bij hun moeder, zieke en slecht gesocialiseerde pups bij nieuwe eigenaren komen, honden onder slechte omstandigheden worden vervoert en besmette honden -die een gevaar vormen voor de volksgezondheid- naar Nederland komen, u misleidt wordt door een hondenhandelaar, gaat de regelgeving voor identificatie en registratie van honden per 1 november 2021 veranderen.
Het chippen en registreren van honden was al verplicht sinds 2013, daar komt nu bij dat een hond ook een Europees Dierenpaspoort moet hebben. Wat verandert er verder?

Een hond aanschaffen
Koop alleen een hond die gechipt is, geregistreerd is én een Europees Dierenpaspoort heeft.
– Registreer de hond op uw naam, bij een aangewezen portaal (Bijvoorbeeld Petbase)
– Haalt u zelf een hond uit het buitenland? Dan heeft u een UBN nodig.
– U geeft wijzigingen (denk aan: vermissing, verhuizing, overlijden) door in het portaal.
– Heeft u een hond gekocht die geen chip, registratie of Europees Dierenpaspoort heeft, dan dient u dit alsnog te regelen. Dit kunt u laten doen bij een dierenarts. U heeft dan een UBN nodig.

Wat is een UBN?
Een UBN is een Uniek Bedrijfsnummer. Dit registratienummer moet aangevraagd worden voor het niet bedrijfsmatig houden van honden.
Wanneer u zelf een hond/pup uit het buitenland haalt, moet u een UBN aanvragen. Ook wanneer u (eenmalig) een nestje wilt, is een UBN noodzakelijk.
Een UBN kan worden aangevraagd bij het RVO. Hier zitten (éénmalig) kosten aan verbonden.

Meer informatie
Bekijk onderstaand filmpje of kijk voor meer informatie op LICG.