Artrose (gewrichtsslijtage)
Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen wordt aangetast. Dit kan in alle gewrichten voorkomen. Deze gewrichtsslijtage kan ontstaan door trauma aan het gewricht, erfelijke afwijkingen of een ontstekingsreactie (reuma).
Doordat het kraakbeen in het gewricht langzaam weg slijt door deze aandoening, ontstaat er gewrichtspijn. Hoewel de meeste dieren niet janken, piepen of mauwen tijdens het lopen, kunnen ze wel veel last hebben van de gewrichten.
Bij honden met artrose valt vaak als eerste op dat hij stijf is na een periode van rust, minder graag mee loopt, of wat moeilijker opstaat dan normaal. Bij katten valt op dat ze wat minder actief en speels zijn, minder springen en zich minder kunnen verzorgen dan normaal.
Als een dier kreupel is of moeilijk loopt, wil dit zeggen dat hij niet graag op één van zijn poten wil staan. Meestal komt dit doordat de gewrichten pijn doen. Bij overgewicht zal de gewrichtspijn van de artrose helaas verergeren. Dit komt omdat elke kilo die het dier te zwaar is, gedragen moet worden door de toch al pijnlijke gewrichten tijdens het lopen.
Artrose komt jammer genoeg vaak voor bij honden en katten en zien we voornamelijk bij oudere dieren. Om erachter te komen of uw huisdier last heeft van artrose is goed klinisch onderzoek nodig van uw dierenarts met eventueel een röntgenfoto.
Als blijkt dat uw dier artrose heeft zijn er gelukkig nog mogelijkheden om het bewegen weer wat makkelijk te maken en uw huisdier weer wat vrolijker. Gedoseerde beweging, speciaal voer, voedingssupplementen en/of pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat veel dieren weer een plezierig leven kunnen leiden. Daarnaast kan fysiotherapie en een optimaal gewicht ook pijnverlichting geven. Er zijn zelfs verschillende operaties mogelijk om de pijn te verminderen.
Mocht u vermoeden dat uw huisdier moeite heeft met bewegen, raden wij u aan een afspraak te maken in onze praktijk. Tijdens deze afspraak zal uw dier grondig onderzocht worden en de opties met u worden besproken.