Teken wachten op u en uw huisdier
Teken zijn spinachtige beestjes en komen vanuit het gras, bladeren en lage begroeiing op mensen en dieren terecht. Daar hechten ze zich vast en starten met bloedzuigen. Zo’n tekenbeet kan ziekteverwekkers overbrengen op mens en dier. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

Teken actief bij 7 graden Celsius
Het wordt steeds warmer in Nederland, koude winters blijven uit. Teken zijn al actief bij een temperatuur van 7 graden Celsius of warmer. In 2019 werden in de eerste tekenexplosies al waargenomen in februari!

Teken komen overal voor 
Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Huisdiereigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun huisdier na een bezoek aan de natuur grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of op uw huisdier?
Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekenhaak). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

      

Voorkomen is beter dan genezen
Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om middelen tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond of kat te controleren op de aanwezigheid van teken. Om uw huisdier te beschermen, zijn er pipetten (spot-on) beschikbaar, een kauwtablet of een halsband. U kunt kiezen voor een maandelijkse behandeling of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing is!

Wist u dat…
– een teek ziekteverwekkers kan overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt of de parasiet die babesiose veroorzaakt?
– de kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
– een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?