Laparoscopie / kijkoperatie
Het hebben van honden is natuurlijk een erg leuke ervaring. Zoals u misschien weet komt hier meer bij kijken dan enkel eten, drinken en liefde geven. U kunt hierbij denken aan ontvlooien en/of ontwormen en vaccinatie, maar sterilisatie en castratie kan ook overwogen worden.
De meeste vrouwelijke honden worden tussen de 6 en 12 maanden voor het eerst loops. Dit is meestal te zien aan de bloederige druppels die ze verliezen en aan de aantrekkelijkheid voor reuen. Deze loopsheid komt gemiddeld twee keer per jaar.
Als ze gesteriliseerd zijn wordt de loopsheid en dus de bloederige druppels voorkomen. Ook voorkomt sterilisatie baarmoederontsteking, waar het dier ernstig ziek van kan zijn, en wordt het risico op het ontwikkelen van kanker in de melkklieren flink verlaagd. Bovendien kan het ingezet worden bij ongewenste dekking.
In onze praktijk doen we deze operatie al jaren enkel door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Dit heeft grote voordelen ten opzichte van de ‘oude’ methode.
De kijkoperatie wordt uitgevoerd via twee kleine wondjes in de buikwand. Door de wondjes wordt een camera en instrumentarium naar binnen gebracht zodat de chirurg de operatie uit kan voeren. Met behulp van de camera kunnen alle organen in de buik goed worden bekeken.
Doordat er slechts twee kleine wondjes zijn, is het herstel na de operatie erg snel.
In de meeste gevallen is aan de honden niet te merken dat ze geopereerd zijn.
De wondjes worden zo gehecht dat ze bijna niet zichtbaar zijn en er geen hechtingen verwijderd hoeven te worden. Ter controle zien we de dieren graag terug na 3 dagen.
Wij geloven zo sterk in laparoscopische sterilisatie (kijkoperatie) dat dit de enige manier is waarop we teefjes steriliseren in onze praktijk.
Voor meer informatie kunt u telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Onze assistentes staan ook voor u klaar als u liever langskomt bij onze kliniek in Camminghaburen.