Onze huisdieren kunnen veelal niet goed tegen de warmte. Ze hebben geen zweetklieren, zoals mensen deze hebben, waarmee ze kunnen afkoelen. Oververhitting ligt daarom op de loer, dit is erg gevaarlijk en kan de dood tot gevolg hebben. Wat kunt u doen?

Hond
Honden hebben het snel warm, ze kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen.
Laat honden nooit alleen achter in de auto, tent of caravan, ook niet voor even!

 

 

 

Wandel met uw hond op koele momenten; vroeg in de morgen en laat in de avond.
Let op: asfalt en ook stoeptegels kunnen erg heet worden, dit kan de voetzooltjes verbranden!


Tips om af te koelen:
– Houdt uw hond van zwemmen? Dit is een goede manier om af te koelen.
– Vul een zwembadje met een laagje water.
– Zorg dat uw hond in de schaduw kan liggen.
– Er zijn veel attributen verkrijgbaar die voor verkoeling kunnen zorgen: denk aan speeltjes die gekoeld kunnen worden, speciale koelvesten of koelmatjes.

Kat
Ook een kat is gevoelig voor oververhitting. Maar katten zoeken vaak zelf een plekje wanneer het erg warm is. Zorg dat er schaduw beschikbaar is of dat u kat binnen de koelte op kan zoeken.
Let op: dun en wit behaarde plekken, denk aan neusbrug en oren, kunnen verbranden. Smeer deze plekken op zonnige dagen in met een geschikte zonnebrandcrème.

Tips om af te koelen:
– Zorg dat er een koele ruimte beschikbaar is, zet bijvoorbeeld een ventilator aan.
– Zorg voor voldoende fris drinkwater. Doe er eventueel een ijsblokje (met vis) in.

Konijn
Konijnen kunnen niet goed tegen warmte. Ze kunnen al bij 24 graden Celsius problemen krijgen.
Zet een konijnenhok/ren nooit in de zon! Controleer het hok en uw konijn regelmatig; hogere temperaturen en uitwerpselen maken het extra aantrekkelijk voor vliegen. Dit kan myasis (madenziekte) veroorzaken. U kunt dit o.a. voorkomen door uw konijn te behandelen met een speciale spray.

Tips om af te koelen:
– Maak koelelementen, door flessen voor 2/3 deel te vullen met water en deze in te vriezen. U konijn kan zich koelen door er tegenaan te gaan liggen. Een stoeptegel die in de koelkast/vriezer heeft gelegen werkt ook.
– Leg een nat wit laken over de buiten ren.
– Ververs minimaal 2 x per dag het drinkwater.

Oververhitting
Een huisdier is oververhit wanneer het hijgt, heet aanvoelt, rode slijmvliezen heeft, niet wil eten en lusteloos is. Honden kunnen gaan braken.
Is dit het geval, dan moet u uw huisdier helpen met afkoelen. Dit doet u door buik, poten en hals te koelen met water. Let op: gebruik geen ijskoud water!
Leg uw huisdier in de schaduw of een koele ruimte om verder bij te komen en zorg voor vers drinkwater.
Oververhitting kan shock geven. Dit is te herkennen aan koude poten/oren/staart, snelle hartslag en ademhaling, bleke slijmvliezen, uw dier reageert nauwelijks op prikkels. Dit is een noodgeval, start met koelen en neem contact met ons op!