De vakantietijd komt er aan, voor sommigen is deze al begonnen.
Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Hier volgen enkele aandachtspunten.

Over de grens
Als u met uw hond of kat de grens over gaat, zijn er een aantal verplichtingen waaraan uw huisdier moet voldoen. Hij/zij moet in bezit zijn van:
– Een Europees Dierenpaspoort;
– Een identificatiechip, die goed geregistreerd staat;
– Een geldige vaccinatie tegen rabiës;

U kunt hierop door de douane worden gecontroleerd. Om problemen te voorkomen, zorgt u dat u bovenstaande zaken op tijd geregeld hebt.

Invoereisen
Naast bovengenoemde verplichtingen, stellen sommige landen extra eisen als het gaat om hondenrassen. Er zijn bijvoorbeeld landen waar bepaalde rassen een muilkorf moeten dragen. Ook zijn er landen waar bepaalde rassen helemaal niet worden toegelaten.
Controleer van te voren goed de invoereisen van het land waar u naar toe reist, maar ook het land  waar u doorheen reist.
De invoereisen kunt u hier vinden.

Voorzorgsmaatregelen
Een vaccinatie regen hondsdolheid (rabiës) is verplicht wanneer uw hond of kat over de grens gaat. Andere vaccinaties niet. Toch is het aan te raden om uw huisdier alle benodigde vaccinaties te laten geven. In het buitenland kunnen ziektes voorkomen die in Nederland niet (meer) voorkomen. U wilt natuurlijk niet dat uw hond of kat hierdoor ziek wordt.
Daarnaast is behandeling tegen parasieten verstandig. Denk daarbij aan vlooien, teken, zandvliegjes en wormen (hartworm, vossenlintworm). Naast dat uw huisdier hier ziek van kan worden, zijn sommige parasieten overdraagbaar van dier op mens. Ook mensen kunnen dan (ernstig) ziek worden.
Om te kijken welke parasieten voorkomen in de Europese landen, klik hier.

Voorbereiding
Ga goed voorbereid op reis. Zorg dat u alle benodigde spullen voor uw huisdier mee heeft.
Controleer of er in de buurt van uw vakantieadres een dierenarts zit, mocht u dit onverhoopt nodig hebben. Meer tips en check-list kunt u hier vinden.

Heeft u vragen, wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.
We wensen u een fijne vakantie toe!