Is uw huisdier veel aan het likken, bijten of krabben? Zou dit een allergie kunnen zijn?

Wat is allergie?
Allergie is een aandoening. Het immuunsysteem van uw huisdier geeft een abnormale reactie op alledaagse, niet schadelijke stoffen. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd.
Wanneer uw huisdier voor het eerst met allergenen in aanraking komt herkent en markeert het lichaam deze als een lichaamsvreemde stof. Dan komen er bepaalde stoffen vrij die een allergische reactie veroorzaken.
Veel voorkomende allergenen zijn voeding, vlooien, schimmels, huidcellen, huisstofmijt en pollen van grassen, kruiden en bomen.
Allergieën kunnen erfelijk zijn, maar kunnen zich ook ontwikkelen nadat uw huisdier herhaalt in contact komt met bepaalde stoffen.

Wat zijn de symptomen?
De meest voorkomende klacht bij een allergie: jeuk.
Dit uit zich meestal in
– krabben en bijten aan de huid.
– veel likken aan de poten
– veel wassen
– veel wrijven met de kop
– haarverlies
– terugkerende oorinfecties

De jeuk plekken waar uw huisdier het meeste jeuk heeft zijn de buik, de poten, de kop (rondom ogen, bek en oren) en de staartbasis.

Jeuk is niet leuk!
Heeft uw huisdier bovenstaande klachten? Herkent u de symptomen?
We raden u aan een afspraak te maken.
Samen met u gaan we op zoek naar de oorzaak van de jeuk van uw huisdier.
Wanneer alle andere oorzaken voor de klachten van uw huisdier zijn uitgesloten, er dus aan een allergie wordt gedacht, kan er een bloedtest worden uitgevoerd. Deze test toont aan of uw huisdier een allergie heeft.
Wanneer de test aangeeft dat uw huisdier inderdaad een allergie heeft, Kan met een aanvullende bloedtest worden gekeken welke allergenen de klachten van uw huisdier veroorzaken.
Wanneer duidelijk is welke allergenen de klachten veroorzaken, kan uw huisdier worden behandeld met een op maat gemaakt vaccin. Dit heet ook wel hyposensibiliseren of desensibiliseren.

Allergy Awareness Month
Allergie is een aandoening die steeds meer voor komt en daarom willen wij in mei en juni  extra aandacht geven aan dit onderwerp.
Ook geven we in mei en juni 2022 korting op een allergiescreening (Vraag naar de voorwaarden).

Wilt u meer informatie? Herkent u de symptomen bij uw hond? WIlt u een afspraak maken?
Neem gerust contact met ons op.